Voorkom een teveel aan overprikkeling bij HSP – K-onsult

Voorkom een teveel aan overprikkeling bij HSP

Overprikkeling voorkomen als je hoogsensitief bent. Hoe moet je dat in hemelsnaam doen, hoor ik je al denken. Want de meest banale activiteiten, zoals de rit naar je werk, een boodschap in de supermarkt of wachten op de tram, kunnen jouw prikkelthermometer al doen stijgen.

Een plotse vermoeidheid kan je overvallen, je voelt je uitgeput en leeggezogen en als er iemand iets tegen je zegt antwoord je eerder geïrriteerd. Heel vervelend uiteraard en dat allemaal om dat jouw brein gevoeliger is aan diepgaande informatieverwerking en daar dus ook meer tijd voor nodig heeft.

Neem dus een aantal regels in acht en pas deze trucjes toe :

  1. Zelfzorg in stilte en afzondering
    Van de ene prikkel in de andere prikkel vallen, verhoogt uiteraard enkel je stressniveau. Daarom is het belangrijk om te tussendoor terug te kunnen trekken of om een overgangsperiode in te lassen. Dit hoeft niet lang te zijn. Bij thuiskomst van je werk kan je ervoor kiezen om eerst een verkwikkende douche te nemen of om eerst 5 minuutjes op bed te gaan liggen, zo kan je werkelijk de tijd nemen om thuis te komen. En als je uit de supermarkt komt en je boodschappen in de kofferbak hebt geplaatst, hoef je ook niet à la minute meteen weer je gaspedaal in te drukken. Je kan enkele minuten in je auto zitten, je richten op je ademhaling en heel bewust de overgang maken tussen winkelen en de rit naar huis. Dit kan je overigens bij elke stop doen die je maakt. Je komt daarmee terug dichter bij jezelf, bent minder gehaast en kan de overprikkeling van het moment sneller wegademen, alvorens deze zich opstapelt.
  2. Licht anderen in over je nood aan zelfzorg
    Nee, het is helemaal niet nodig om aan anderen uit te leggen wat HSP is en om je gaan verantwoorden voor jouw gedrag. Het helpt wel om enkele afspraken te maken die ervoor zorgen dat jij sneller jouw eigen grenzen gaat stellen en je daarbij niet meer schuldig voelt. Mits een goede dosering ben jij absoluut in staat om ’s avonds naar een feestje of een optreden te gaan. Je kan helemaal opgaan in de sfeer, de muziek, de mensen, de energie … en onbewust neem je wat je voelt ook x keer meer op dan je niet HSP-vrienden. Op een bepaald moment voel je dan ook dat het te veel is, dat je moe bent en dat je eigenlijk wil vertrekken. DOEN ! Als je op dat moment meteen tegemoet komt aan jouw eigen behoeften, gaat de overprikkeling sneller dalen. Vecht je er echter tegen, dan kan je er zelfs dagen last van hebben. Vertel je vrienden dus dat je aan zelfzorg doet en dat het kan dat je vroeger vertrekt. Dat ze je dan niet moeten overtuigen om toch te blijven en dat je zeker niet doorgaat omdat je het geen fijne avond vond. Dat je op zo’n moment gewoon je hand in de lucht wil steken, even gedag wil zwaaien met de boodschap dat het fijn was en dat je hen nog veel plezier wenst en daarop meteen vertrekt. Wedden dat sommige van je vrienden stiekem jaloers zullen zijn op het lef dat je vertoont door voor jezelf te kiezen…

  3. Kies voor prikkelvrije momenten en ontspanning
    Ieder hoogsensitief persoon heeft 1 zintuig dat meer en sneller in overdrive gaat dan de anderen. Zo is de ene gevoeliger aan lichtsterkte, de andere aan geluid, ruikt de volgende elke mogelijke geur en voel de oermens in je naar boven komen als je honger hebt. Ga voor jezelf eens na waar jij het meest gevoelig aan bent. Is geluid een sterke trigger, zoek ontspanning dan vooral in de stilte en als het kan ook in de natuur. Natuurgeluiden zijn gans anders dan wat wij als mens produceren met machines en dergelijke en kunnen zorgen voor een diepe en instant rust. Is jouw reukorgaan sterk ontwikkeld, dan kunnen essentiële oliën een positief effect hebben op jouw prikkelniveau. Afhankelijk van wij jij dus bent, vind je sneller ontspanning in yoga, wandelen, lopen, de natuur, een boek, een warm bad, een goed gesprek, slapen,… Vind jouw manier en maak daar bewust tijd voor.

  4. Rituelen
    Volgens Wikipedia is en ritueel een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats. Een ritueel kan je helpen om in een bepaalde flow te komen. Door je te richten op 1 ding, door dit bewust en langzaam uit te voeren op een manier die bij jou past, word je vanzelf rustig. Oefen bijvoorbeeld met het schillen van aardappelen. Op zich lijkt dat misschien geen ontspannende bezigheid. Maar als jij er een me-time moment van maakt door jezelf te voorzien van een goede stoel, een glaasje water, een zacht muziekje en een georganiseerde keuken set gaande van dunschiller, mesje, vergiet en kookpot, kan je helemaal op jouw tempo aan de slag gaan met deze taak. Je bent dan alleen met je gedachten en emoties terwijl je repetitieve handelingen uitvoert en alle prikkels van de dag kunnen langzaamaan je lichaam verlaten. Probeer het eens uit, neem er echt je tijd voor en breidt dit, bij positief effect, ook uit naar andere activiteiten.

  5. Cocoon in je zetel, bed, bad of met je lief
    Gezelligheid en warmte zorgt voor snelle en intense ontspanning. Hou dus een fleece dekentje in de buurt en maak een avondritueel van een tasje thee. Knuffelen en lichaamswarmte kan helpen om lichamelijk te ontspannen. Een dagje naar de sauna kan dan ook enorm veel deugd doen. Beperkt ook de visuele en auditieve prikkels en zorg
    voor een ruimte die rust uitstraalt.

Hopelijk helpen deze tips jou om jouw hoogsensitiviteit te omarmen.
Volg zeker onze FB pagina en de k-onsult website om op de hoogte gehouden te worden van meer tips & trics.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: