fbpx

Waarom een leven lang leren zinvol is!

Zoals uit de vorige blog  bleek, streeft elke mens in zijn of haar leven naar zelfverwezenlijking, naar het ontplooien van zijn of haar hoogste potentieel.

Gek genoeg voelen de meeste mensen weerstand om nieuwe vaardigheden aan te leren eens ze de leeftijd van 23 jaar voorbij zijn.

Eenmaal van de schoolbanken af, slorpt het leven van alledag bijna al je aandacht en energie op. Er wordt dan ook veel van je verwacht: presteren op het werk, het huishouden runnen, quality time voorzien voor je gezin en je partner, een bruisend sociaal leven onderhouden…Je bent al blij als je dat allemaal kan bolwerken. Een avond in de zetel doorbrengen klinkt in die context heel wat aantrekkelijker dan een avond in een klaslokaal.

Nochtans heeft het leren van iets nieuws veel voordelen, of het nu om theoretische kennis gaat (bijvoorbeeld een vreemde taal of inzichtgevende training) of praktische skills (bijvoorbeeld een kookcursus of het leren bespelen van een muziekinstrument). Bovendien hoef je er vaak niet eens je vrije tijd aan op te offeren, dankzij het recht op betaald educatief verlof[AM3] . Recent kwam in het nieuws dat vorig jaar slechts 2 procent van de werknemers van dit recht gebruik maakte en dat is zonder meer een gemiste kans.

Persoonlijke versus professionele groei
Hoewel persoonlijke en professionele groei vaak over dezelfde kam geschoren worden, is het toch zinvol om hierin een  onderscheid te maken. Zo hebben mensen met burn-outklachten vaak erg veel geïnvesteerd in hun professionele groei (het zijn immers de ideale werknemers)  maar gingen ze daarbij over hun persoonlijke grenzen. In het herstelproces is het daarom extra van belang om aandacht te besteden aan persoonlijke groei zodat ze een nieuwe burn-out in de toekomst kunnen voorkomen.

Drie belangrijke voordelen van levenslang leren:
1.      Fitte hersenen
Steeds meer onderzoek wijst uit dat onze hersenen niet statisch zijn, zoals lange tijd werd beweerd, maar plastisch. Dat wil zeggen dat ze adaptief, flexibel en beïnvloedbaar zijn. Ze kunnen zich aanpassen, vernieuwen zichzelf voortdurend en worden gevormd door je gedrag en je omgeving. Ons brein is m.a.w. maakbaar, het heeft de capaciteit om informatie te absorberen zolang we leven.

Het aanleren van nieuwe vaardigheden doet nieuwe verbindingen of netwerken in je hersenen ontstaan. Net zoals bij het trainen van je spieren, kan je door je brein actief te houden negatieve invloeden tegen gaan. Zo blijkt dat mensen die langer of op latere leeftijd naar school gingen, een grotere cognitieve reserve hebben. Die reserve vormt o.a. een buffer tegen ouderdomsverschijnselen en afname van cognitieve vermogens. Door levenslang te leren houd je je hersenen jong en blijf je langer mentaal fit.
Bovendien gaat mentale fitheid hand in hand met een goede gezondheid en een gunstige levensverwachting. We weten allemaal hoe nefast stress is voor zowel onze lichamelijke als psychische gezondheid. Door mentaal fit te blijven ben je meer ontspannen en daarmee ga je stress te lijf.

2.      Geluksgevoel
Het aanleren van nieuwe vaardigheden of het slagen in een nieuwe activiteit gaat gepaard met positieve gevoelens omdat het brein een maximale dosis van feelgood hormonen produceert.

Nieuwe talenten ontdekken of ontwikkelen geeft niet alleen een boost aan je energie, maar ook aan je zelfvertrouwen. Je gaat beter in je vel zitten en je voelt je gelukkiger (bovendien is geluk een vaardigheid die je kunt aanleren!). Wist je trouwens dat het wetenschappelijk bewezen is dat persoonlijk geluk zich naar buiten verspreidt en een positieve impact heeft op zowel je omgeving als de maatschappij? Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is dus allesbehalve egoïstisch!

3.      Winst op werkterrein
De voordelen van levenslang leren zijn het meest bekend op professioneel gebied. Door je vakbekwaamheid uit te breiden en nieuwe skills aan te leren, bieden er zich meer doorgroeimogelijkheden, kansen en opportuniteiten aan. Door meer zelfvertrouwen zal je ook sneller van job of van functie durven veranderen.

Groter geluk zorgt ook voor grotere creativiteit (meer ideeën) en meer productiviteit. Door competentie-ontwikkeling ben je niet alleen op de hoogte van nieuwe trends en tendensen, maar ook van je eigen sterke punten en talenten. En doen waar je goed in bent is dé formule om succes te bereiken.

Benieuwd hoe jij jouw talenten en competenties verder kan ontwikkelen bij de K-onsult Academie? Bekijk ons aanbod!

Je kan ons contacteren via 0468 222 075 of via info@k-onsult.be

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: