Gun jezelf Me-time – K-onsult

Gun jezelf Me-time

Me-time, wat is dat nu eigenlijk? Gaat dit om quality time met je vrienden en gezin of echt om tijd puur voor jezelf?


Heb je trouwens wel tijd voor jezelf? Want als je een partner, kinderen of een hulpbehoevende ouder hebt, wordt jouw tijd ook door anderen opgesoupeerd. Je bent, in jouw tijd, dan vaak aan het zorgen. Maar klopt dat wel? Want die kids, daar koos je voor. En die partner zat ook niet plots in de zetel. Ongetwijfeld geeft het hebben van een relatie of kids je ook voldoening.

Wat met alleenstaanden? Sommige singles hebben een zeer actief social life. Anderen voelen zich net eenzaam of storten zich op hun werk. Die beleving heeft veel te maken met wie jij bent en hoe jij in het leven staat.

Hoe dan ook, geen of weinig tijd voor jezelf nemen resulteert op een bepaald moment in stress. Je kan immers niet altijd op aan staan.

Me-time dus …

Me-time is jouw tijd die jij mag invullen zoals jij dat wil. Je hoeft daarvoor geen toestemming te vragen, je hoeft je daarvoor ook niet schuldig te voelen. Me-time heb je namelijk nodig!  Zonder me-time krijg je stress, laad je niet meer op en kom je in een vicieuze cirkel zonder me-time terecht. En dat gaat zich wreken op termijn. Je verliest jezelf.

Gun jezelf dus ademruimte, doe iets waar jij blij van wordt, geniet van de stilte of een warm bad, snuif de lucht op tijdens je wandeling, beluister muziek van vroeger en koester dat nostalgisch gevoel, maak die legpuzzel met 1000 stukjes als je dat graag doet, waan jezelf op Hogwarts terwijl je Harry Potter leest,… kortom, tank even bij, maak je hoofd leeg en besteed enkel aandacht aan jezelf.

… hoe vul ik dat dan in?

Hoe jij dit wil invullen, mag je helemaal zelf kiezen. De mogelijkheden zijn ook voor iedereen anders. Je gezinssituatie speelt een rol, net als wie jij bent en wat jij van het leven verlangt.

Ik ontmoet vaak cliënten die niet goed weten hoe ze hun me-time invulling kunnen geven. Velen zijn vergeten wat ze graag doen, wat hen interesseert. Bekijk dit als vrijheid in doen en zijn. Want niets moet en alles mag. Je mag gewoon experimenteren en op ontdekking gaan.  Zo kom je er vanzelf weer achter wie jij bent en wat jou energie geeft.

Het is trouwens geen must om me-time in je eentje door te brengen. Als jij warm wordt, letterlijk en figuurlijk, van een saunabezoekje, mag je gerust je beste vriendin meevragen. Samen een dagje dobberen, kuren en bijpraten,… doet wonderen voor de geest en jouw lichaam. Je kan ook me-time ervaren wanneer je samen bent. Terwijl jouw partner zich onderdompelt in de Star Wars reeks, kan jij je lekker nestelen in de zetel met je favoriete boek. Zo doe je beiden iets wat je fijn vindt, afzonderlijk en toch bij mekaar.

Durf jij kiezen voor me-time?

Waarom zou je niet willen kiezen voor me-time? Voor ontspanning, tot jezelf komen, voldoening, plezier. Geen tijd is alvast een excuus. Er zijn zoveel minuten in een dag, je vindt vast wel een moment dat je puur aan jezelf mag en kan geven. En wanneer je dit doet, al splits je het op in minuutjes, zoals je ochtenddouche, geniet er dan van!

Claim je tijd en communiceer dit ook!

Er is een spreekwoord binnen timemanagement dat luidt “Als jij geen plan hebt, pas je wel in het plan van een ander.” En dat is een belangrijk weetje. Plan dus je me-time, claim je tijd in je agenda en communiceer hierover. Want als jij niet aangeeft wat je graag wil doen of wanneer je je graag terug trekt, dan weten anderen dit niet. En zeggen wat jij nodig hebt is helemaal oké. Meer nog, je inspireert ook anderen om te leren aangeven wat hun behoeften zijn.


Vind je het moeilijk om voor jezelf te kiezen? Ben je bang om anderen teleur te stellen? Of weet je niet hoe jij jouw tijd anders kan indelen?
Dan kan je zeker beroep doen op één van de K-onsult coaches, voor begeleiding. Je vindt alle info over ons aanbod op www.k-onsult.be